Het ultieme broodje hamburger!
De garnering voor het broodje is altijd hetzelfde gebleven alleen ben ik in de loop der jaren gaan experimenteren met het hamburgerrecept. Vroeger maakten wij het gehakt aan met een zakje hamburgerkruiden. Op zich niks mis mee, maar dat moest natuurlijk beter kunnen.
Enige tijd geleden vond mijn man een hamburgerrecept in het blad ELLE Eten, waarin oestersaus wordt verwerkt. Oestersaus is gemaakt van o.a. soja en oestersap en heeft een intens rijke en wat zoetige smaak. Het combineert fantastisch met rundergehakt. Geloof me, eenmaal geproefd wil je nooit meer een andere hamburger!
Ingrediënten voor 6 hamburgers
- 500 gram goed rundergehakt (liefst van de slager!)
- 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
- Bosje peterselie, gewassen en fijngehakt
- 1 à 2 el ketchup
- 2 à 3 el oestersaus
- 1 eidooier
- 6 verse witte sesambolletjes (liever geen voorverpakte hamburgerbroodjes!)
- 3 uien, in ringen gesneden
- Augurken, in plakjes gesneden
- 6 dikke plakken bacon, of 12 dunnere plakjes
- 3 vlezige tomaten, in plakken gesenden
- 12 plakjes kaas
- Sla
- Mayonaise, mosterd en ketchup
Grillpan
Bereiding
Doe het gehakt in een kom samen met de oestersaus, ketchup, peterselie, rode ui en de eidooier.

Meng het goed door en maak er 6 platte hamburgers van.

De hamburgers zijn iets natter dan normaal omdat er geen paneermeel inzit, maar mogen ook weer niet te vochtig zijn. Doe er dus op gevoel de eetlepels oestersaus en ketchup bij tot je een goed gehaktmengsel hebt. Leg de hamburgers op een bord en dek af met vershoudfolie. Zet ze even in de koelkast om iets op te stijven.
Bak de uienringen in een koekenpan tot ze zacht en goudbruin zijn en houd ze warm.

Bak ondertussen de bacon langzaam uit in de oven (op 180 graden), of bak krokant uit in de koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.


Snijd de broodjes doormidden en grill ze kort in een hete grillpan tot ze mooie strepen hebben.

Haal de hamburgers uit de koelkast en laat de grillpan opnieuw heet worden. Grill de hamburgers in de hete grillpan zonder olie, het gehakt is vet genoeg en je hamburgers krijgen hierdoor een heerlijke grillsmaak.

Draai ze na 1 minuut om leg de plakken kaas erop. Zet het vuur uit en laat de hamburgers liggen in de grillpan. Door de hitte van de pan garen ze nog iets verder door.
Besmeer ondertussen de broodjes met mayonaise, ketchup en mosterd.

Beleg verder met sla, tomaat, de hamburger, augurk, bacon, en de gebakken uienringen.


In de zomer kun je de hamburgers natuurlijk ook grillen op de barbecue. Leg ze dan wel in een aluminium grillbakje omdat de hamburgers snel uit elkaar vallen.
Dit recept is voor 6 hamburgers en wij eten er 2 per persoon… als avondmaaltijd. Ik zou aan één broodje ook wel genoeg hebben maar ze zijn zo lekker! Ach, morgen gaan we wel weer op rantsoen. Nu gaan we genieten!
Bron: http://www.keukenliefde.nl/broodje-hamburger/