Beste hamburger recept

Hoe maak je de perfecte hamburger

De-perfecte-hamburger 

De perfecte hamburger is donkerbruin maar zeker niet verbrand. Het broodje is een beetje warm en licht geroosterd. Het broodje is knapperig als je er in bijt en het vlees is stevig en toch nog lekker sappig.

Dit is geen beschrijving van de hamburger die bij de meeste mensen van de barbecue af komt. Vaak heeft de burger zo lang op de gril gelegen dat je er mee kunt schrijven en over het algemeen is hij gortdroog. Wil je de lekkerste hamburger van de barbecue hebben? Lees dan deze tips en dan moet het prima lukken.

Koop het juiste gehakt

runder-gehakt Ga je naar de slager vraag dan rundergehakt met een vetpercentage van 20 tot 25% vet. Een goeie slager kan je hier wel bij helpen. Als je toch naar de supermarkt gaat voor hun versie van rundergehakt stink er dan niet in om mager rundergehakt te kopen. Het vet zorgt er juist voor dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het grillen. En als er te weinig vet in het vlees zit zal de hamburger droog en taai worden. Koop ook geen half-om-half, dit is weer te vet. Je moet zeker genoeg rundergehakt kopen, één Hamburger is ongeveer 100 gram, 150 voor een stevige.

Gehakt van een steak

Heb je al vaker een perfecte hamburger gemaakt probeer dan eens rundergehakt gemaakt van een steak. Een fantastische burger maak je van een Angus of Wagyu steak. Dit wordt wel een iets duurdere hamburger maar dan heb je ook echt iets speciaals. Vraag de slager of hij je aan gehakt van zo′n steak kan helpen.

Gebruik het gehakt rechtstreeks uit de koelkast

Hoe warmer het vlees wordt des te eerder droogt het uit. Misschien maar een beetje maar elk beetje vocht dat je in het vlees kan houden totdat het op de barbecue gaat is mooi meegenomen. Dek het vlees altijd af met folie totdat het gebruikt gaat worden. Wees niet bang dat het gehakt niet op kamertemperatuur is voordat hij de barbecue op gaat. De hamburger is dun genoeg om snel op te warmen.

Gebruik een weegschaal

Het is makkelijker om allemaal dezelfde hamburgers te maken in plaats van hamburgers met verschillende diktes of groottes als je gelijke hoeveelheden vlees gebruikt.
En je zult net zien. Er is altijd een zeikerd die gaat zeuren dat hij een kleinere hamburger heeft. Zoals ik al zei: “één Hamburger is ongeveer 100 gram, 150 voor een stevige.”

Kneed het gehakt niet te hard

Was eerst je handen. Het zou jammer zijn als je gasten de volgende morgen boven de pot hangen met een voedselinfectie. Houd je handen ook nat dan plakt het vlees niet tijdens het vormen van de hamburger.
Hoe losser het gehakt, des te malser is straks de hamburger. Zorg er voor dat ook tijdens het toevoegen van verschillende kruiden en specerijën dat je niet te hard knijpt. Kneed ook niet eerst een bal om een schijf te maken, maar probeer meteen een schijf te vormen. Druk of klop de gelijke delen vlees met één hand tot een schijf terwijl je met de ander de randen vormt. Ga niet slaan. Probeer een dikte te krijgen van zo’n 2 cm dik. Maak de hamburger ook 1 tot 2 cm groter dan hij uiteindelijk moet worden. Op de barbecue zal hij nog wat krimpen.
Nog beter: schaf een hamburgerpers aan. Hiermee maak je hamburgers van 100 tot hele dikke van 225 gram. Het is een ronde vorm die je kan vullen met het gehakt en waar je dan de mooi ronde en altijd gelijke burger uit kan drukken.
Je kan ook een goede hamburgervorm maken van een flinke plastic ring met een diameter van zo’n 10 tot 12 cm.
  1. Doe eerst wat plastic keukenfolie in de ring. druk het vlees vervolgens, niet te hard, in de ring.
  2. Trek het vlees aan de folie uit de ring en leg op een bord.
  3. Dek meteen af met een tweede stuk folie. Gehakt droogt verbazingwekkend snel uit.
  4. Herhaal tot het gehakt op is.

Maak een kuiltje in de schijf

Als een hamburger kookt, dan zwelt ie. Dan krijg je een bolle, ongelijke hamburger. Als je een kuiltje in het midden maakt van zo’n 4 tot 5 cm rond en een halve cm diep, zal de hamburger straks mooi gelijk van dikte zijn.

Laat de hamburgers een paar uurtjes rusten

Als je de tijd hebt laat dan de door jou gevormde hamburgers een paar uurtjes liggen in de koelkast. Hier worden ze steviger van en vallen ze niet zo snel uit elkaar op de barbecue. Laat de hamburgers ook niet op kamertemperatuur komen voor het grillen maar gooi ze rechtstreeks op het hete en schone rooster.

Neem het juiste broodje

brioche Dan heb je eindelijk het vlees goed, heb je geen goed broodje. Je gaat geen perfecte hamburger op een zacht bolletje serveren, en ook niet op een Ciabatta. Koop echte hamburgerbroodjes of een paar Brioche broodjes bij de warme bakker. Je broodje maakt de halve hamburger. Wat echt lekker is: Snijd de broodjes door, en leg ze dan met de snijkant even op de barbecue.

Stook de barbecue op

Wat je nodig hebt is een hete barbecue, dat wil zeggen, een dun as laagje op de kooltjes mag maar je moet je hand niet langer dan 2 seconden boven het rooster kunnen houden. Gebruik geen deksel. Dan blijven de dampen in de deksel hangen en dan krijg je nooit een krokante korst. Het deksel mag erop als er vlammen ontstaan onder de hamburgers. Door het zuurstofgebrek zal de vlam doven. Het is de bedoeling dat de hamburger meteen dichtschroeit en dat de sappen en smaak binnen blijven.

Maak het rooster schoon

Als het rooster heet is dan borstel je het schoon met een staalborstel en daarna veeg je de resten weg met een stuk keukenpapier en olijfolie. Zo zal de hamburger minder plakken.

Wees gul met peper en zout

Doe dit vlak voordat het vlees de gril op gaat en niet te voorzichtig. Of minstens 40 minuten van te voren. Dan heeft het vlees nog de tijd om de peper en zout weer op te nemen.

Als de burger op de gril ligt, dan laat je hem liggen

hamburger-op-het-rooster De grootste fout die gemaakt wordt is het blijven bewegen en draaien van de hamburger omdat je wat te doen wilt hebben. Je mag de burger nog maar 1 keer omdraaien. Als je een burger van zo’n 2 cm dik hebt dan zal het 5 tot 6 minuten duren voordat je hem om kan draaien. Je zult zien dat de burger vochtig wordt aan de bovenkant doordat het vocht door de hitte in de burger naar buiten gedreven wordt. Dan weet je dat het tijd is om hem om te draaien. De andere hint is dat hij zelf loskomt van het rooster. Als hij plakt ben je te vroeg.
De volgende kant van de burger zal zo’n 3 tot 4 minuten nodig hebben.
Deze tijden verschillen per hamburger. Het ligt aan de dikte, de compactheid van het vlees en de hitte van je barbecue
Offer een hamburger op om te kijken of hij ver genoeg is. Deze snij je door midden als ze 5 minuten onderweg zijn aan 1 kant. Als de hamburger half of tot over de helft gaar is draai je ze allemaal om. Snij de testburger dan weer doormidden na ongeveer 3 minuten. Is hij gaar dan haal je ze er allemaal af.

Ga niet op je hamburger staan duwen

Als je wil gaan barbecueën moet je geen haast hebben. Het zal misschien iets sneller gaan maar als je op de burger duwt dan duw je de sappen uit het vlees, en daar zit nu net de meeste smaak in. Je wilt de perfecte hamburger, heb geduld. Hij wordt vanzelf gaar.

Voor de cheeseburger

Doe een plakje kaas op de burger voor de laatste keer draaien, terwijl de burger nog op de barbecue ligt. De kaas zal net beginnen te smelten en is gesmolten als je hem serveert.
De beste kaas voor op de hamburger is Amerikaanse Cheddar al zullen we je er zeker niet op aankijken als je een Goudse kaas gebruikt.

Barbecuesaus op de hamburger

Als je van barbecuesaus houd dan smeer je dit op het laatste moment op de hamburger. Zo’n 1 of 2 minuten voor het moment dat je ze er af haalt. Dan heeft de saus nog de tijd om op te warmen en zal de suiker in de saus niet verbranden. Gebruik de dikkere sausen en geen mopsausen. Deze zijn te dun en dan ligt de meeste saus straks tussen de kooltjes. Draai de hamburger na het smeren ook niet meer om.

Wanneer weet je zeker dat je hamburger gaar is?

Het is niet de bedoeling dat je je hamburger zover doorbakt dat je er mee kan schrijven. Je weet dan wel zeker dat ze gaar zijn, maar ze zijn niet meer geschikt voor consumptie. Gril ze net zolang tot ze net niet meer rauw zijn. De enige manier omdat te controleren is door een thermometer aan te schaffen en deze dan ook te gebruiken. De kerntemperatuur van een hamburger moet 70° zijn. doe je het zonder thermometer. Dan moet je er maar eentje opensnijden en goed kijken of je nog roze vlees ziet. Doe dit liever te vroeg dan te laat. Zijn ze nog niet gaar dan kan je ze nog wat langer laten liggen.
Wij van de BBQ helden eten graag een hamburger van een steak. Deze gaan we zeker niet te ver doorbakken en zijn het lekkerst als ze medium rare gebakken worden. De kerntemperatuur is dan niet hoger dan 55 tot 58°.

Even rusten

Als je de hamburger van de barbecue haalt, laat hem dan 2 tot 3 minuten rusten zodat alle vocht zich weer door de hamburger kan verdelen. Op deze manier ben je niet alle vocht kwijt met de eerste hap. Als je de hamburger serveert op een broodje dan ben je misschien al 2-3 minuten bezig met het aankleden van het broodje.
Bemelburger Serveer deze perfecte hamburger met groenvoer, een tomaatje, rauwe of gebakken ui en een klodder zelfgemaakte ketchup. Of ga volledig over de top en maak een Bemelburger.

Bron: http://bbq-helden.nl/perfecte-hamburger/